Ankara Newrozu 20 Mart’ta Anıtpark’ta!

0
795

Ankara Emek ve Demokrasi güçleri ile birlikte 2022 Ankara Newrozu’nun deklarasyonunu gerçekleştirdik.

20 Mart Pazar günü saat 13:00’te Anıtpark’tayız.

Newroz Ateşiyle Direnişe Özgürlüğe!

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Newroz çağrı metni:

Basına ve halklarımıza…

Zalim Dehaq’a karşı Demirci Kawa’nın isyanıyla simgeleşen Newroz; binlerce yıldır zulme karşı direnişin ve özgürlük mücadelesinin sembolü olmuştur. Tıpkı binlerce yıl önce olduğu gibi bugün de, Dehaq’lara karşı direniş ve özgürlük mücadelesi aynı inançla sürdürülmektedir.

Bugün yaşadığımız coğrafyada Dehaq’lar, özgürlük mücadelesine saldırılarına devam etmektedir. Güney Kürdistan ve Rojava topraklarına dönük saldırıların yanı sıra, hapishaneler tecrit ve işkencenin merkezi haline gelmiştir.

Bu politikalarla birer ölüm evine dönüşen hapishanelerde neredeyse her hafta bir devrimci tutsak katlediliyor. 30 yıldır hapishanede olan tutsaklar, infaz süresi bitmesine rağmen tahliye edilmiyor. Daha geçtiğimiz günlerde Garibe Gezer, bu tecrit ve işkence politikaları sonucunda katledildi. Newroz, bu saldırılara karşı direnişin günüdür.

Tıpkı her gün iki çocuğu kurban edip hayatta kalacağına inanan zalim kral Dehaq gibi, günümüz Dehaq’ları da, yoksul halk çocuklarını kendi politikaları uğruna savaşlara sürükleyerek kurban etmektedir. Bugün Ukrayna’da devam eden savaş, ezilen halkları hedef almaktadır. Bu savaşta da, Rusya ve Ukraynalı halklar, Dehaq’ların çıkarları uğruna cepheye sürüklenmekte, katledilmektedir. Newroz, savaşa karşı halkların yanında olmanın günüdür.

Her gün daha da artan hayat pahalılığı, temel gıda ürünlerine, akaryakıta, ulaşıma, barınma ve enerji fiyatlarına yapılan zamlar, işçi ve emekçilerin yaşamlarına bir saldırı haline gelmiştir. Hayatta kalabilmek uğruna saatlerce çalıştırılarak asgari ücrete/asgari yaşama mahkum bırakılanlar; ekonomik krizin, enflasyonun, bitmek bilmeyen zamların altında ezildikçe eziliyor. Patronlar, her şekilde zenginliklerine zenginlik katarken; ezilenler gün geçtikçe daha da yoksullaşıyor. Newroz, patronlara karşı isyan bayrağını açan Yemeksepeti, Trendyol, Farplas, Migros Depo, Aliağa Gemi Söküm Fabrikası ve adını sayamadığımız onlarca işçi direnişinin yanında olmanın günüdür.

Newroz, adalet için Adliye kapılarında direnen Emine Şenyaşar’ın yanında olmanın; Gezi Direnişi’nde ölümsüzleşenlerin mücadelesini yaşatmanın, kaybedilen Gülistan Doku’yu aramanın; erkek devletin saldırılarına karşı sokakları mücadele alanına çeviren kadınların bitmek bilmeyen sesini yükseltmenin, inkar ve imha saldırılarına karşı direnen LGBTİ+’ların varoluş mücadelesini büyütmenin; intihara sürüklenen gençlerin, Enes Kara’nın, İzmir’de katledilen Deniz Poyraz’ın, 5 Haziran Amed’de, 10 Ekim’de, Suruç’ta katledilenlerin, ırkçı saldırıyla katledilen Suriyeli işçiler Ahmet Al-Ali, Vail El Mansur, Ali el Hemdan’ın, Newroz alanında katledilen Kemal Kurkut’un, Mehmet Tunç’un, Hrant Dink’in, Tahir Elçi’nin, özgürlük mücadelesinde yitirdiğimiz binlerce yoldaşımızın hesabını sormanın günüdür.

Bugün sömürülenler, ezilenler, yok sayılanlar; dili, inancı, varoluşu için mücadele edenler, zindanlarda direnenler, çocuklarının mezarlarını arayanlar, grev çadırlarında emeğin hakkını soranlar, zulme karşı kendini var eden tüm inançlar ve halklar, yeryüzünün Dehaq’larının çıkarlarına kurban edilmeye karşı direniştedir. Ve Dehaq’ların tüm zulmüne karşı, Kawa’ların direnişi kesintisiz sürmektedir. Hiç kuşku yoktur ki, zafer zulme karşı direnişte ve isyanda ısrar eden Kawa’ların özgürlük mücadelesindedir. Hiçbir Dehaq baharın gelişini engelleyemeyecek, ezilenlerin baharı bu özgürlük mücadelesiyle gelecektir.

2022 Newroz’unu kutlamak, bu özgürlük mücadelesini büyütmek üzere halklarımızı, Newroz ateşi etrafında kenetlenmeye; coşkumuzu, öfkemizi, isyanımızı büyüterek özgürlük özlemimizi dillendirmeye, Dehaq’lara karşı Kawa olmaya, Newroz alanlarına çağırıyoruz. 2022 Ankara Newroz’unda “Newroz Ateşiyle Direnişe Özgürlüğe” diyor, 20 Mart Pazar günü saat 13:00’te Anıtpark’a çağırıyoruz.

Yaşasın Newroz! Newroz Piroz Be!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz